Babilon gradi novu tvornicu i širi proizvodnju

Na prvom regionalnom sajmu enterijera i eksterijera Sarajevo4Walls koji je proteklog vikenda održan u Olimpijskoj dvorani Zetra, veliku pažnju posjetilaca privukao je i štand tuzlanskog Babilona koji se predstavio sa novim modelima tapaciranog namještaja za 2017. godinu

Također, predstavljena su i dva nova modela kuhinja, koji su redizajnirani oblici sa medijapanom, te dva modela komoda koje rade uglavnom za izvoz.

Emir Kovčić, izvršni direktor za proizvodnju, kazao je za portal Akta.ba da su zadovoljni učešćem na sajmu, te interesom kupaca koji je vladao za njihovim namještajem.

Inače, što se tiče kompletne proizvodnje, Babilon je sa 80 posto proizvodnje fokusiran na ino tržište i 20 posto na bh. tržište.

Iako su zahtjevi izuzetno strogi, kaže da nije teško kad se hoće i da se mogu se zadovoljiti.

“Zahtjevi na evropskom tržištu podrazumijevaju jake kontrole. Mi imamo tri kontrole svaka tri mjeseca unutar fabrike koju obilaze kontrolori EU koji prate proces rada od početka, do finalnog proizvoda”, objašnjava Kovčić.

A kolika je razlika između bh. i EU tržišta pokazuje podatak da oni ne dozvoljaju određene stvari. Tako npr., priča on, u BiH nas niko neće pitati da li je određeni štof antialergijski, dok je na EU tržištu to sasvim drugačije.

Dodaje i da sirovine koje uvoze, također, prolaze kroz visok stepen kontrole i mogu se koristiti samo kad kontrolori odobre.

Osim Njemačke, namještaj tuzlanske kompanije izvozi se na tržišta Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Saudijske Arabije, te dijelom Španije.

U tom kontekstu planiraju proširenje kapaciteta za oko 50 posto, te je u Tuzli već u toku izgradnja nove tvornice na ulazu u Tuzlu. Shodno tome, u planu im je povećanje prometa i povećanje broja uposlenih za oko 10 – 15 % na godišnjem nivou.

Inače, firmu Babilon doo Tuzla, čine tri segmenta. Prvi segment jeste “B-repromaterijali” – dio firme koji se profesionalno bavi uvozom i distribucijom repromaterijala za drvnu industriju što je i najstariji segment firme. Drugi segment čini proizvodnja pločastog namještaja kao i visoko modernog tapaciranog namještaja i treći dio firme jeste maloprodajni centar u kome se vrši prodaja kako vlasititog tako i namještaja od drugih proizvođača.

Firma Babilon ukupno zapošljava 120 radnika, od kojih je 90 u sklopu proizvodnje.

CART

Nemate artikala u korpi!