Osnovne informacije

Firma d.o.o. “Babilon” Tuzla egzistira još od 1996. godine. Njen osnivač prof. dr. Bego Omerčević osnovao je malu porodičnu firmu koja je trebala da bude preokupacija prvenstveno njemu, njegovoj porodici, a potom i ponekom zaposleniku. Međutim, kako se firma širila, došlo je i do povećanja broja zaposlenih, što je dovelo do njenog izlaska iz porodičnih okvira. Profesora Omerčevića naslijeđuje njegov stariji sin Sead Omerčević, koji polako i uz pomoć svojih saradnika  malu porodičnu firmu pretvara u veliki biznis.

Prvi koraci u uvozu i distribuciji pločastih repromaterijala načinjeni su još 1997. godine. B-repromaterijali su saradnju počeli sa mađarskom kompanijom “Interspan” KFt, proizvođačem iverala i MDF ploča, radnih ploča, sirove iverice, rubne trake i okova za drvnu industriju. Danas se kao glavni dobavljači naše firme mogu istaći: Kronospan Cro, Kronospan MoFa, Kronospan Sebes, Kronospan Jahlava, AGT Turska, FGV Italija, Teče, Pyramis, Kumplast, Forest i mnogi drugi.

Osim distribucije oplemenjene iverice velikim proizvođačima namještaja, te poddistributerima, Babilon je prepoznao i potrebe kupaca vezane za pružanje raskrajanja i kantiranja iverice na željene dimenzije kupca. Na samom početku, korištena tehnologija je bila jako oskudna. Daljim razvojem i usavršavanjem, dostigli smo nivo firme koja ima najnoviju tehniku i CNC tehnologiju te najveći kapacitet pružanja ovakvih vrsta usluga. Lokacije na kojima su maloprodajni objekti i drvno rezni centri su: Tuzla 1 (Bosanska Poljana bb), Tuzla 2 (Irac), Srebrenik, Gračanica te partnerska firma Fructas u Sarajevu.

Konstantnim razvojem, Babilon d.o.o. danas zauzima jaku tržišnu poziciju i ostvaruje veliko tržišno učešće u distribuciji repromaterijala za drvnu industriju, posebno na teritoriji sjevero- istočne Bosne i Hercegovine.

Pored ovog sektora, Babilon se prepoznaje kao uspješan i zauzima visoku poiciju u sektoru proizvodnje i projektovanja namještaja po mjeri i želji kupca – B-design.

Dalje, sa većinski izvozno orijentisanom proizvodnjom, sve više se širi sektor proizvodnje tapaciranog namještaja, sa planom zauzimanja sve većeg prodajnog udjela na domaćem tržištu – Imagine sofa.

Od 2010. godine uspješno posluje i salon namještaja B-centar koji posjeduje izložbeni prostor oko 5000 m2. Važi za jedan od većih i luksuznijih salona na području BiH, te svakim mjesecom unaprijeđuje poslovni rezultat i proširuje asortiman robe na području maloprodaje.

Velmob, kao najmlađi sektor veleprodaje uvoznog namještaja pokrenut 2020. godine, zauzima sve veću poziciju među veletrgovcima, kako na domaćem tako i na ino tržištu. Uvozimo robu direktno iz Kine, Turske, Poljske i Makedonije, te podržavamo domaće proizvođače i njihovu proizvodnju saradnjom koju konstantno proširujemo.

Sumarno, firma Babilon broji 5 sekotra:

  • B repromaterijali: uvoz i distribucija repromaterijala, raskrajanja i kantiranja iverice na željene dimenzije kupca
  • B design: dizajniranje, projektovanje i proizvodnja pločastog namještaja po mjeri kupca
  • B centar: maloprodajni salon namještaja
  • Imagine sofa: proizvodnja i prodaja tapaciranog namještaja
  • Velmob: veleprodaja namještaja

Članice grupacije Babilon su još i UWB Group i Tuzla transport.

Vizija:
Biti lider u branši koji postavlja standarde za kvalitet koga drugi nastoje da slijede.

Misija:
Pružanje kvalitetnog proizvoda i usluge svim posrednicima i krajnjim kupcima, uz promovisanje vrijednosti: eksperzite, timskog rada, inicijative, strasti za poslom, balansom i poštovanjem.

0

radnika

0

godina poslovanja

0

sektora poslovanja

0

dobavljača